Titaniğin gerçek hikaesi..

Yorum Yaz



arihin en ünlü gemisi TİTANİK herkes tarafından bir deniz faciası ile tanınır halbuki dev yolcu gemisinin arkasında bir sır perdesi saklıdır. (Geçen yıllarda filmi çekildi.
Titaniğin gerçek hikaesi..**********
Morgan Robertson 1861-1915 yılları arasında yaşamış Amerikalı bir hikaye ve roman yazarı. Gençken denizcilik yaptı sonra ise bir elmas eksperi oldu ve New York' ta kuyumculuk yaptı. Sonra Kipling' in bir hikayesini okudu ve yazar olmaya karar verdi.
1897 yılının bir kış gecesi 24.caddesindeki dairesinde yeni bir deniz hikayesi yazmaya karar verdi. Bu uzun bir hikayeydi. Hayalinde dev bir yolcu gemisi vardı asla batmayan bir gemi. Bir aşk teması üzerine kurulu olan bu hikayenin kahramanları bu dev gemiye binip İngiltere' den ABD' ye gidiyorlardı ve aşk hikayesi dünyanın en lüks gemisinde sürecekti. Ama hikayenin hayali kahramanları beklenmedik bir sürprizle karşılaşacaklar ve bir deniz kazası batmaz denen gemiyi okyanusun dibine yollayacaktı.
Robertson' un senaryosu buydu. Oturup yazdı ve hikayeye iki isim verdi; "Futility" yani "Nafile" ve "Titan Kazası". Evet yanlış değil; Titan... Robertson' un romanında "Titan" ın batış sahnesi ise şuydu:
"...Gözcü haykırdı; "Buzdağı!" Birinci subay kaptana haber verdi ve derhal makine dairesine tornistan yani "Geri git!" emri verdi. Fakat hızını kesmesi için zaman lazımdı ve sisler ardından buzdağı yaklaşıyordu. Aşağıdan ise orkestranın ve eğlenen insanların sesleri duyuluyordu. Kaptanla yardımcılarının çaresiz bakışları arasında buzdağı Titan' ın sancak tarafına çarptı. Darbe hafifti hatta pek hissedilmiyordu kaptan "ucuz atlattık" diye düşündü. Ama birkaç dakika sonra gemi birden yan yattı buzdağı asıl yarayı su kesiminin altında açmıştı yara öldürücüydü. çünkü buzdağı Titan' ın bordasını jilet gibi keserekparçalamıştı..."

aha sonra Robertson hikayeye; geminin hızla su aldığını alarm verildiğini filikaların indirilerek önce kadınlar ve çocuklar bindirildiğini yardım çağrıları yapılırken Avrupa'nın en ünlü ve zengin ailelerinin mensupları birbirlerine ebediyen veda ederken dev yolcu gemisi Titan'ın buzlu kutup sularına hızla gömüldüğünü anlatarak devam ediyordu...
**********
Aradan 14 yıl geçti. Dünyanın en büyük ve en lüks gemisi Titanik İngiltere'nin Southampton limanından A.B.D'ye doğru denize açıldı. Sonra 1912 yılında 14 Nisan'ı 15 Nisan'a bağlayan gecede sisler arasından bir buzdağı batmaz denilen Titanik'in katili oldu...
Robertson'un romanındaki batış sahnesi aynen gerçek oldu. Sadece o kadar mı? Bakın romanında daha neyleri bilmişti;
*Titan ve Titanik de aynı limandan (Southampton) y

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

* Yaptığınız yorumun tamamı büyük harf olmamasına özen gösteriniz
* Yorumlarınız da argo içeren kelimeler kullanmayınız
* Reklam amaçlı yorumlarda bulunmayınız
* Konu dışında iletmek istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın
* Yorumlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum